Bingovarianter

När man ska spela bingo, speciellt online, så finns det ett flertal olika bingovarianter att välja mellan – allt från ”vanlig” bingo till den helsvenska kobingon. Det sistnämnda kan dock vara lite svår att spela om man inte bor på en gård, men den brukar anordnas på olika marknader runtom i landet. Dessa tre hör till de mer vanliga bingovarianterna på nätet:

Variantbingo

Variantbingo är, bokstavligt talat, vanlig bingo i kubik. I stället för en vanlig bingobricka med 25 nummer på, så får man tre stycken bingobrickor i en. På denna förekommer varje nummer enbart en gång, så man kan vara säker på att kryssa för ett nummer efter varje dragen boll. Målet är, som i vanlig bingo, att få fem i rad, men bara horisontellt. Till skillnad från vanlig bingo tar det inte slut där, utan vinst betalas ut när någon får en fem i rad, två fem i rad och så vidare. Den sista storvinsten går sedan till den som först helt lyckas fylla en av sina tre brickor.

Mönsterbingo

En mönsterbingobricka ser ut som en vanlig bingobricka, med en skillnad. På brickan finns ett förtryckt mönster. Målet är sedan att fylla detta mönster, inte att få fem i rad. I övrigt spelas mönsterbingo på samma sätt som vanlig bingo, och är således väldigt lätt att komma in i.

90-bollarsbingo

Detta är en bingovariant som skiljer sig rätt mycket från vanlig bingo, men som är rätt så enkel att lära sig. En 90-bollarsbingobricka består av tre rader som är nio rutor breda. Den första kolumnen är numrerad från 1-10, den andre från 11-20 och så vidare. På varje rad är också fyra av rutorna ”blanka”. Spelet spelas sedan som vanlig bingo, och målet är att fylla en, sedan två och så slutligen tre rader, ungefär som i variantbingo. Denna bingovariant är populär i många Europeiska länder, som Spanien och England.